Yapay Zekanın ve Çözülmesi İmkansız Şifreleme Yönteminin Mucidi ‘Turing’ Kimdir?

0

Bazen kimsenin hayal edemediği şeyleri, hayal edip yapabilen insanlar vardır.”   ALAN MATHISON TURING (1912-1954).

Turing; Tarihin adını anmaktan kaçındığı İngiliz matematik dehası, bilgisayar bilimcisi ve kriptologdur. II.Dünya Savaşı sırasında Alman dehasının efsane ürünü Enigma‘yı* deşifre ederek birçok insanın hayatını kurtarmış ve savaşın seyrini değiştirmeyi başarmıştır. Buna rağmen eşcinsel olması gerekçe gösterilerek kendisine iki seçenek sunulmuştur: hormon tedavisi yahut hapis. Makinelerin de düşünme yetisine sahip olduğu konusunda ciddi hipotezleri bulunan Turing, yapay zeka adını verdiği teorisini kanıtlayabilmek ve makinesini (Christopher)** tamamlayabilmek adına hormon tedavisini kabul etmiştir. Aynı zamanda iyi bir atlet olan Turing’in bedeni, gördüğü hormon tedavisi nedeniyle zaman içerisinde deforme olmuş ve onu artık koşamayacak duruma getirmiştir. Dünyanın gelmiş geçmiş en zeki insanlarından birisi olan bu genç dahiye kendi hükümetinin reva gördüğü uygulamalar kara bir leke olarak tarih sayfalarında kalacaktır.

Yaklaşık elli yıl devlet sırrı olarak saklanan bu bilgiler, nihayet gün yüzüne çıkmış ve Alan Turing kısmen de olsa onurlandırılmıştır. II.Dünya Savaşı sırasındaki faydalarından ötürü savaş kahramanı ilan edilmiştir. Ayrıca Manchester Üniversitesinde çalıştığı yıllarda Turing makinesi denilen, algoritma tanımı ile modern bilgisayarların temelini atan genç dahi, Church-Turing Hipotezi ile de matematik tarihine geçmiştir. Başarılarla dolu kısa yaşamı 1954 yılında, potasyum siyanid zehirlenmesiyle sona ermiştir. Resmi tarihte, Turing’in yediği elmaya siyanür zehrini enjekte ederek intihar ettiği yer alsa da bir suikast olup olmadığı şüphesi akıllardan silinememiştir.

*Enigma; II.Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından gizli mesajların şifrelenmesi ve tekrar çözülmesi amacıyla kullanılan elektro-mekanik bir sistemdir. Her 24 saatte bir mekanizmanın mesaj dizilim şifresinin değişmesi şifrenin çözümünü imkansızlaştırmaktadır. Olası 159 kere 159 milyon seçenek vardır.

**Turing icat ettiği makinesine, okulda hayranı olduğu ve tiberküloz hastalığı nedeniyle kaybettiği fen dahisi arkadaşının ismini vermiştir:”Christopher”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz