Wireless ile wifi arasındaki fark konusunu anlatmadan önce gelin beraber bakalım, 100 yıl önce adını bile duymadığımız bu kelimeleri nasıl hayatımıza aldık?
Wireless ile Wifi arasındaki fark var mı?
Wireless ile wifi arasındaki fark var mı birazdan açıklayacağız. Öncesinde kısa kısa bu isimlerin ne anlama geldiğine bakalım…
Wireless, Türkçeleştirildiğinde radyo ya da telsiz dalgası olarak adlandırılabilinir. Kablosuz bağlantıdır diyebiliriz. Kablosuz iletişim ve uzantısız transfer anlamlarını taşır. Günümüz şartlarında kullanılan tüm akıllı telefonlarda işe yaramaktadır. Bu terim ile birlikte internette dolaşabilir ve sosyal medya sitelerini kullanabilirsiniz.
Wifi ise orijinal olarak “Wireless Fidelity” kelimelerinin kısaltılmış halidir. Kablosuz bağlantı alanı anlamına gelir. Yine yukarıdaki tüm özellikleri taşır. Standart olarak IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g ve IEEE 802.11n standartlarına göre üretilmiştir. Bu terim ile birlikte de internette sörf yapabilir ve alışveriş sitelerini ziyaret edebilirsiniz.
Wifi de wireless de dizüstü bilgisayarlardan PDAlara ve destek yazılımı atılmış tüm cihazlara kadar kablosuz erişim ağının olduğu her yerde rahatça kullanılabilinmektedir. Ancak her işlemin IEEE 802.11 protokollerine bağlı kalınarak sağlandığını unutmayın.
IEEE 8021. 11 protokolü elektrik ve elektronik mühendisliğinin ilgi alanına giren bir konudur. Yerel ağ protokollerini içerir. Genellikle tüm teori ve gerçeklerini kablosuz örgü ağını (wireless mess network) baz alarak oluşturur. İstemci olarak da bahsedebileceğimiz cep telefonlarının ağda bulunan sadece bir istemci yerine birden çok istemci ile ilişki kurmasını sağlar. Ancak insan yapımı bu çalışmalar tabi ki henüz mükemmelleştirildiği evreye varmamıştır. Yönlendirmeler sırasında oluşan döngü problemleri bulunmaktadır. Kimlik problemleri ve güvenliğin doğrulanmasında ise hala sorunlar yaşanmaktadır ve hackerların en çok sevdiği oyun da işte burada başlamaktadır.
Sonuç olarak tekrar wireless ile wifi arasındaki fark için aklında soru işareti bulunanlara buradan net olarak “Hayır, belirgin bir fark yoktur. Yalnızca teknik anlamda dünyanın geri kalan %99’luk dilimini ilgilendirmeyecek şekilde uzmanlık ayrımları vardır.” diyebiliriz.