Peki bu anlaşmadan Türkiye’nin Kazanımları Neler Oldu? Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyesi olmasına karşı muhalefetini bırakarak, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline yanıt olarak İskandinav ülkelerinin ittifaka katılmasının önünü açtı. Üç ülke, Salı günü NATO’nun arabuluculuğunda saatlerce süren ve Ankara’nın terörizm endişeleriyle bağlantılı altı haftalık vetosunu sona erdiren, saatlerce süren müzakerelerin ardından ortak bir mutabakat anlaşması imzaladı.
NATO’nun Madrid’deki yıllık zirvesinin arifesinde yapılan anlaşma, Rusya’ya karşı birlik, Ukrayna’ya destek ve ittifakın Doğu Avrupa’yı savunma yaklaşımını yenileyecek yeni 10 yıllık “stratejik konsepti” olarak fatura edilen bir olayı gölgede bırakmakla tehdit eden bir tartışmayı sonlandırdı diyebiliriz.
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, “Dışişleri bakanlarımız, Türkiye’nin bu hafta Madrid Zirvesi’nde Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üye olma davetini destekleyeceğini doğrulayan üçlü bir muhtıra imzaladı. NATO’ya katılımımızın somut adımları önümüzdeki iki gün içinde NATO müttefikleri tarafından kabul edilecek, ancak bu karar artık çok yakın.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Kazanımları Neler Oldu?
- Türkiye aleyhine terör propagandaları engellenecek.
- PKK ve uzantılı olduğu örgütlerin finansal gelir elde etme ve üye sayısını artırma gibi çalışmaları engellenecek.
- İkili ahdi düzenlemeler bağlamında terör suçlularının iadesi konusunda somut adımlar atılacak.
- Terörle mücadelede istihbarat paylaşımı yapılacak.
- Finlandiya ve İsveç, hem sanayii hem de terörizmle mücadele hakkındaki mevzuat ve diğer uygulamalarını değiştirme (tadil) sözü verdi.
- Ayrıca savunma sanayii konusunda Türkiye’ye ambargo uygulanmayacak.
- Fetö, PYD-YPG’ye destek sağlanmayacak.
- Hem PKK ve uzantıları hem de tüm terörizmle mücadele konusunda Türkiye ile sıkı dayanışma içinde olunacak.