İzmir 34°C
© 2026 9SN - Son Dakika Haberleri Saniye de Takip Et
Haber Yazılımı: Aladağ Bilişim

Apple, Hindistan Rekabet Soruşturmasında Rakip İddialarının Kopyalandığını Savundu

Apple, Hindistan'daki rekabet soruşturmasında iddiaların rakiplerin beyanlarından kopyalandığını ileri sürerek, soruşturmanın iptalini talep etti.

Yayınlanma
4 Dk Okuma Süresi

Apple, Hindistan’daki rekabet otoritesinin kendisine karşı açtığı soruşturmayı “rakiplerinden kopyala-yapıştır” iddialarıyla suçladı ve düzenleyici kurumun bulgularının geçersiz sayılması gerektiğini savundu. Apple, 29 Haziran 2026 tarihinde Hartley Charlton tarafından yayımlanan habere göre, Competition Commission of India (CCI) tarafından yürütülen incelemenin kendi analizlerini yapmaksızın rakiplerinin iddialarını doğrudan kullandığını ileri sürdü. Şirket, 25 Haziran tarihli başvurusunda, aralarında Match ve bir grup Hintli startup’ın da bulunduğu rakiplerinin iddialarını esas alan soruşturmanın uzun süredir devam eden anlaşmazlığını tırmandırdı.

CCI soruşturmacıları 2024 yılında Apple’ın App Store’da kötüye kullanımda bulunduğu ve kendi ödeme sistemini zorunlu kıldığı sonucuna gizli bir şekilde varmıştı. Ancak Apple bu iddiaları reddetti. Şirket, Hindistan akıllı telefon pazarında %6’dan az paya sahip “küçük bir oyuncu” olduğunu belirterek, soruşturmanın sonuçlarının rakiplerin iddialarına dayanıp CCI’nin bağımsız analizine dayanmadığını savundu. Ayrıca, Apple “App Store’un dikkatlice tasarlanmış yapısındaki zorunlu değişikliklerin entegre iş modelini bozabileceğini” ve önerilen çözümlerin “düzenleyici belirsizlik yaratarak Hindistan’ın dijital ekonomisine yatırım yapılmasını engelleyebileceğini” uyardı.

Başvuruda Apple, Match, Walmart’ın Hint ödeme uygulaması PhonePe ve Hint rakibi Paytm gibi davadaki rakiplerin dosyalarından kopyalanmış tablolar sundu. Şirket, CCI’nin Direktörlüğü (DG)nün bu ifadeleri bağımsız olarak doğrulama ya da eleştirel değerlendirme yapmadığını, çoğunlukla ifadeleri kelimesi kelimesine tekrarladığını iddia etti. Apple, ayrıca CCI’nin 2024’te Avrupa Birliği’nde şirket aleyhine verilen bir karardan alınan küresel mobil uygulama ve oyun harcamalarına ilişkin grafiği Hindistan’daki farklı piyasa koşullarını göz ardı ederek körü körüne kullandığını ileri sürdü.

Benzer şekilde, Google da Hintli soruşturmacıların Avrupa’daki bir karardan bölümler kopyaladığını savundu, ancak bu durumun Android’in tanıtımında zorunlu değişikliklerin getirilmesine yol açan nihai kararı etkilemediğini belirtti. Apple, soruşturma sırasında kendisine “tek bir kez bile ifadelerini kaydetme ve sözlü delil sunma fırsatı verilmediğini” öne sürerken, buna karşılık Google’ın kendisini savunması için birkaç kez şans tanındığını iddia etti.

Regülatör, Apple’ın yanıtları kasıtlı olarak geciktirerek davayı iki yıldan fazla süreyle uzattığını ve Hindistan’ın rekabet ceza yasasına karşı paralel bir itiraz süreci yürüttüğünü bildirdi. Bu yasa, şirketlerin önceki üç yıl içindeki cirosunun %10’una kadar para cezası verilmesini mümkün kılıyor. Apple, cezanın yerel değil küresel ciro üzerinden hesaplanmasına dayanarak, maruz kalabileceği cezanın 38 milyar dolar seviyesinde olabileceğini tahmin ediyor.

Apple, ayrıca 2024’te yürürlüğe giren bu yasanın 2022–2024 döneminin tamamına uygulanıp uygulanmaması gerektiğini Yeni Delhi mahkemesinde ayrı bir dava ile tartışıyor. Şirket, bu döneme ait küresel finansal belgeleri sağlamayı reddetmiş, ancak Haziran 2026 başlarında iş birliği yapmayı kabul etmiş ve yalnızca Hindistan’a ait ciro verilerini 25 Haziran’da sunmuştu. Bu tarih, aynı zamanda “kopyala-yapıştır” suçlamasının da yapıldığı gün oldu.

Bu anlaşmazlık, Hindistan’ın Apple’ın işinde giderek daha merkezi bir konuma gelmesiyle ortaya çıkıyor. 2026 yılında dünyada üretilen iPhone’ların %26’sının Hindistan’da üretilmesi bekleniyor; bu oran dört yıl önce %6 seviyesindeydi. {{IMG_n}}

Haberin Editörü: Emrah ALADAĞ

Kaynak: Haber Merkezi