Robotlar ve yapa zekâ mekanizmaları günümüzde sürekli olarak araştırılmakta ve tartışılmakta olan güncel ve dinamik konulardandır.
Robotlar ve yapa zekâme kanizmaları günümüzde sürekli olarak araştırılmakta ve tartışılmakta olan güncel ve dinamik konulardandır. Özellikle son günlerde üretilen insan oldukça benzeyen hatta gerçek insandan görünüş olarak neredeyse farkı olmayan robotlar çok konuşulup tartışılmakta. Yapay zekâ ve ona bağlı olarak sürekli yenilenip geliştirilen robotların yaklaşık olarak 50 yıl içinde çok gelişeceği ve insan gücüne gerek kalmadan çoğu işi halledebilecekleri tahmin ediliyor.
Acaba Robotlar Geleceğimizi Nasıl Etkileyecek? Robotların gelecekte insanların yapabileceği her türlü işi yapabileceğinin düşünülmesinin esas sebebi robotların teknoloji aracılığı ile üretilmesi tamamen isteğe göre programlanması ve bu sebeple kullanım alanlarının sınırsız olmalıdır.
İnsan gibi canlı ve nefes alan, sınırları olmayan organizmalar olduklarından programlandıkları şekilde ve programcılarının istediği düzeyde deniz, havai uzay ya da mekânfark etmeden her ortama girip çıkabilen ve her işi yapabilecek olan mekanizmalardan bahsediyoruz. Tabii ki bu durum insanları da endişeye sürüklemekte, ilerde insanların yaptığı her işi robotların ellerinden alması mümkün mü sorusunu da beraberinde getirmektedir.
İNSANLARIN YAPAMAYACAĞI İŞLERİ YAPAN ROBOTLAR
Günümüzde bile, birçok alanda insanların yapamayacağı işlerde robotlar kullanılmaya ve çalıştırılmaya başlamıştır. Örneğin bazı fabrikalarda, üretim ortamlarında oldukça sık kullanılan robotlar çalışma saatleri insanlardan daha esnek olduğundan, yalnızca programlandıkları şekilde çalıştıklarından daha tercih edilebilirdir ve görünüşe göre böyle olmaya da devam edecektir.
Ancak bir robotun sanıldığından daha karmaşık bir ‘zekâ’ ve iç mekanizması bulunmaktadır. Yani robotlar sadece mekanik olarak dış görünüşü estetik olarak üretilip kullanılmamakta, iç mekanizmalarına yapay zekâdanyararlanılarak sınırlı şekilde düşünebilmeleri, tepki verebilmeleri hatta bazen karar verebilmeleri için sistemler tasarlanmaktadır. Ayrıca robotların da insanlar gibi ilerleyebilen ve sürekli olarak öğrenebilen, anlayabilen bir zekaya sahip olması gereklidir ki sürekli geliştirilip insan işlerini daha hızlı ve kolay şekilde halledebilirler.
Bu özelliklerin robotlarda bulunabilmesi için yapay zeka kullanılmakta ve sürekli olarak geliştirilmektedir. Yapay zeka daha da geliştirilerek artık robotların daha geniş alanlarda kullanımı da artacak ve insan gücünün yerini robotlar alacağa benziyor. Bu işlerden en çok kullanılacak olanların ise sağlık sektörü, havacılık, ulaşım, astronomi gibi hassasiyet gerektiren işler olduğu düşünülmektedir.
Yani ilerde çok zor olan ve büyük hassasiyet gerektiren bir ameliyatı bir robotun yapabilmesi, bir uçak pilotunun robot olması ya da uzaya gönderilecek astronotun bir robot olması ve sınırsız süreyle uzayda kalabilmesi gibi gelişmelerin ileride yaşanacağına inanan kişi sayısı oldukça fazladır.
ROBOT İSTİLASI OLACAK MI?
Robotlar Geleceğimizi Nasıl Etkileyecek? diye merak edenlerin aklına bir başka soru daha takılıyor. Robot istilası olacak mı? Robotların geleceği bu denli etkileyeceğinden ve insanların mesleklerini bile ellerinden alacakları konuşulurken ileride robot istilası olabileceği hakkında da birçok görüş, tartışma hatta filmler yapılmakta ve bu konu da sürekli güncelliğini korumaktadır. İnsan beyninde düşünceler 100 trilyon nöron iletişimi ile kontrol edilirken, robotlarda bu sayının 2-3 olduğu ve insana göre oldukça basit organizmalar oldukları bilinmekte.
Robotların bu denli az bağlantılı bir zekaya sahip olması tek yönlü bir düşünce sistemin sahip olduğunu göstermekte. Ancak ileride bu transistorlar ve bağlantıların artırılıp robotların da daha üst düzey bir zekaya sahip olabileceği söylenmiyor.
ABD’de beyin projesi ile ilgilenen bir profesör ise robotların çiplerine yerleştirilen işlem kapasitesinin her geçen yıl arttığını ve 20 yıl içerisinde nerdeyse robot kapasitesi ile insan kapasitesinin eşit seviyelerde olabileceğini söylüyor. Ancak bu düşüncenin tersini savunup, robot zekâsı il insan zekâsının eşitlenmesinin en az 100 yıl süreceğini savunan bazı bilim adamları da bulunmakta.