Lösemi hastalığı nedir? Lösemi tedavisi var mı?

Lösemi haftası nedeni ile tüm Lösemili hastalarımıza acil şifalar diliyoruz.

0
Lösemili çocuklar haftası resimleri

Lösemi nedir? Löseminin tedavisi var mı?

Tam olarak Löseminin neden olduğu bilinememesine rağmen, bir etki sonucunda kan hücrelerini yapan kemik iliği hücrelerindeki değişiklik nedeni ile, artış gösteren olgun olmayan kan hücrelerinin kemik iliği, lenf bezleri, dalak, karaciğer ve beyin merkezi sinir sistemini etkilemesi sonucu oluşan bir kanser türüdür. Löseminin %85 oranında tedavisi mümkündür.

Lösemili Çocuklar haftası ne zaman?

02-08 kasım arasında kutlanan Lösemi haftası tüm yurtta kutlanıyor.

Lösemi neden olur?

Tam olarak Löseminin nedeni bulunamamış olsa da, yapılan araştırmalar gösteriyor ki, genetik olabileceği gibi, radyasyondan, kimyasal madelerden, kalıtsal hastalıkların bazılarının veya hepsi birden etki etmesi sonucu oluşuyormuş.

Lösemi kimlerde görülür?

Her yaştaki insanlarda görülebileceği gibi, en çok da 2 ila 5 yaş aralığındaki çocuklarda görülmektedir. 10 yaşından büyük olanlarda ve 1 yaşından küçük olanlarda rastlanırsa tedaviye cevap vermeleri güçleşiyor.

Löseminin belirtileri nelerdir?

İştahsızlık, kansızlık, zayıflama, bacaklardaki kemik ağrıları, cilt altında kanamaların görülmesi, görme bozukluğu, karın ağrıları, burun kanaması ve diş eti kanaması, yüksek ateş Löseminin vücut dışından görülebilecek belirtileri arasındadır.

Löseminin iç organlara etkileri ve zararlarından bahsedecek olursak; Karaciğerlerde büyüme, Dalak büyümesi olabilir. Lenf bezlerinde kanama ve genişleme gözlemlenebilir.

Lösemi kesin tanısı nasıl konur?

Yapacağınız kan teslerinden, kemik iliği testinden, hücre tipinin belirlenmesi ve genetik olarak yapılacak araştırmaların akabinde kesin tanı konulabiliyor. Bu testler ayrıca keşfedilen löseminin tipini belirlerken tedavi yöntemleri hakkında da bir fikir verecektir.

Lösemi nasıl tedavi edilir? Löseminin tedavisi var mıdır?

İlk aşamada tedaviye, gönüllü donörlerden (kan veren kişilerden) kan veya özel bazı hücrelerin alınması ile başlanıyor. Daha sonra, Eğer Lösemili hastada enfeksiyon bulgusu varsa, bununla mücadele edilmesi için ilaçların verilmesi ile devam ediliyor. Bu aşamada, Böbrek ilaçları, karaciğer ilaçları ve kemoterapi ilaçları (yan etkileri azaltılmaya çalışılarak) uygulanmaya başlanıyor.

Lösemili hastaların ailelere, lösemideki tedavinin %85 oranında başarıya ulaşabildiği ve umutlarını kaybetmemeleri gerektiği konusunda bilgilendirmeler de ihmal edilmiyor.

Verilen kemoterapi ilaçları, kötü huylu hücrelerin yanında iyi huylu hücrelere de zarar verdiği için, Lösemili hastanın saçları dökülür ve vücutlarının çeşitli bölgelerinde (ağızda, bağırsaklarda) yaralar oluşmaktadır. Lösemili hastalara verilen kemoterapi ilaçları kötü huylu hücrelerin yanında vücudun enfeksiyonlara karşı savaşan savunma hücrelerine de zarar verip yok etmeye başladığı için, Lösemili hastaların bağışıklık sistemleri zayıflamaktadır. Bundan dolayı da, en küçük bir mikrobun tüm vücuda yayılması önlenemeyip hastalığın ağır ateşli olarak atlatılmasına maalesef neden olabilmektedir.

İşte bu nedenlerden dolayı insanlar, Lösemili olan hastalarını çocuklarını en ufak bir mikrop bile kapmasın diye maske ile korumaya alıyorlar. Yani Lösemili hastalar neden maske takar diye sorulması, Lösemili hastaları rencide etmekte. Yine söyleyecek olursak, Lösemi bulaşıcı değildir, maske takmalarının nedeni karşıdaki insanlara bulaştırmamak için değil kendileri mikrop kapmasın diye takıyorlar.

Lösemili çocuklar haftası resmi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz