Birleşmiş Milletler raporuna göre küresel kamu borcu, hükümetlerin Covid-19 salgını gibi krizlerle savaşmak için borç alması ve yükün gelişmekte olan ülkeler tarafından ciddi şekilde hissedilmesiyle 2022’de 92 trilyon dolara yükseldi.
Maliye toplantısı öncesinde yayınlanan rapora göre, dünya çapında iç ve dış borç, son yirmi yılda ekonomik büyüme oranını geride bırakarak beş kattan fazla arttı. Çünkü gayri safi yurtiçi hasıla 2002’den bu yana yalnızca üç katına çıktı.
BM Genel Sekreteri António Guterres gazetecilere verdiği demeçte, “Piyasalar henüz acı çekiyor gibi görünmeyebilir. Ancak insanlar acı çekiyor. Dünyanın en fakir ülkelerinden bazıları borçlarını ödemekle halklarına hizmet etmek arasında seçim yapmak zorunda kalıyor” dedi.
Gelişmekte olan ülkeler, küresel kamu borcunun yaklaşık yüzde 30’unu oluşturuyor ve bunun yüze 70’ini Çin, Hindistan ve Brezilya temsil ediyor. Elli dokuz gelişmekte olan ülke, yüksek borç seviyelerine işaret eden bir eşik olan yüzde 60’ın üzerinde bir borç-gayri safi milli hasıla oranıyla karşı karşıya.