Çil, en basit anlamda deride gelişen lekelenmelerdir. Ciltteki renk değişimlerine bakabilmek için öncelikle insan derisine renk veren pigmenti ve bu pigmetteki değişimlerin nelere yol açtığını bilmek gerekir. Melanin proteini her insanda farklı miktarlarda bulunur. Bu farklılık da her insanın cildinin renginin farklı olmasına neden olur. Kimi ırklarda benzer miktarlarda melanin vardır. (İskandinavların beyaz, Afrikalıların siyah olması gibi.)
Melanin, derinin alt tabakasında bulunan melanosit hücreleri tarafından üretilir. İşte bir insanda çil oluşması durumu da bu hücrelerin belli bir yerde oluşmasından ileri gelir. Melaninin orjinal rengi sarı-kahverengi olduğu için, çillerin rengi de bu nedenle sarı-kahverengi olur. Bu durumda sorulacak olan soru neden herkes çilli değildir? Çilli olma durumu genetikle belirlendiği için. Yani melanosit hücrelerinin bir yerde kümelenmesi anne ve babadan genler nedeniyle olur.
Çil nasıl geçer?
Doğal yollarla çilleri azaltmak mümkündür. 1 çay bardağı süt içerisine 1 salatalık doğrandıktan sonra 2 saat beklenir ve karışım bir tülbent yardımıyla süzülür. Bu karışım bir pamuk yardımıyla yüze sürülür. Yarım saat sonra da yüz ılık suyla yıkanır. İki hafta boyunca düzenli olarak devam edilecek bu uygulamayla çillerin gözle görülür oranda azaldığı görülecektir.
ÇİLLERDEN KURTULMANIN YÖNTEMLERİ
Çillerden kurtulmak için birçok farklı yol bulunmaktadır. Kriyoterapi tedavisi yoğun çilleri olanlar ve onları bir türlü geçiremeyenler içindir. Bu tedavinin ana amacı cildin üst tabakasının soyularak alttan temiz derinin çıkmasını sağlamaktır. Cilt ilk başlarda kızarıp tahriş olsa da, daha sonradan kendini toplar ve çiller azalır.
Lazer, başta çiller olmak üzere birçok cilt sorununa çözüm olur. Çillerin kanser riski taşıyıp taşımadığı ya da lazer tedavisinin size uygun olup olmadığı öğrenilmelidir. Lazer tedavisi mutlaka dermotolog eşliğinde yapılmalıdır. IPL tedavisi de yine çiller konusunda etkili olan yöntemlerdendir. Bu tedavi 3 haftada 4 ile 6 kez uygulanır. En etkili çillerden kurtulma yöntemlerindendir.
Bir başka çil tedavisi ise C vitamini ile yapılan evde çil tedavisi türüdür. Bu tedavi özel bir maske ya da solüsyon değil, beslenme ile alakalıdır. Buradaki amaç C vitamininin güneşten koruma özelliğinden yararlanılmasıdır. Günlük diyette mutlaka limon, mandalina, maydanoz ve portakal olması gerekir. Birkaç ay boyunca bolca tüketilir. Yine bu zamanın sonunda hem sağlıklı hem de azalmış çillere kavuşulur.
Bu yöntemler dışında, çil kremi olarak retinoid içerikli kremler kullanılabilir. Bu tip kremler az yoğunluktaki çilleri geçirmeleri hatta tamamen yok etmeleriyle bilinirler. Çil kremlerini kullanmadan önce mutlaka bir dermatoloğa danışılmalı, mümkünse onun verdiği kremler kullanılmalıdır.
ÇİL TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Çil maskesi, çil tedavileri için kullanılabilecek doğal ve etkili yöntemlerdendir. Maske için kaynamış olan yarım litre suyun içerisine 2 yemek kaşığı lavanta konulur ve üzerine de 1 yemek kaşığı testere dişli aslan pençesi bitkisi eklenir. Kısa süre demlenmesi beklenen bu karışımın buharının cilde tutulması, hafif soğuduktan sonra da suyunun cilde bir pamuk yardımıyla sürülmesi çiller üzerinde etkili olacaktır.